Contemplarea
Așa cum una dintre soluțiile orientalilor la iluminare este meditația, una dintre soluțiile ortodoxismului la mântuire este contemplarea.
Azi doar vă aduc aminte să vă creați timp pentru voi și să îl petreceți activ, în minunata stare de contemplare.
Azi am primit acest mesaj – întrebându-mă ce să vă invit cu drag să contemplăm împreună – pe Maica Domnului.
“Tânguirea Maicii Domnului” este una dintre puţinele icoane ale spiritualităţii româneşti în care Preacurata e singură. Lucrarea este considerată opera de forţă a ilustrului Ioan Protcenco. Artistul, care a îmbrăcat haina monahală, purtând numele – Irineu, potrivit specialiştilor a reuşit să creeze un impresionant portret, „adunând” semnificaţiile profunde ale trăirilor Maicii Domnului – durere, încredere, speranţă. „Tânguirea Maicii Domnului” este icoana venerată de mai bine de şase decenii de mulţimea de creştini care vin zi de zi la Mănăstirea Sihăstria din România.
Arhimandritul Timotei Aioanei menţionează în ziarul „Lumina”: „La puţin timp după ce a ajuns la Sihăstria, i s-a cerut să picteze o icoană, „de probă”. S-a rugat mult la Maica Domnului şi a pictat o icoană străină parcă de penelul unui muritor: „Tânguirea Maicii Domnului”. Părintele Paisie, dar şi alţii, aminteau că Maica Domnului i s-a arătat şi i-a mulţumit pentru felul în care a pictat-o”.
O zi minunată în continuare!
Icoană și descriere preluate de aici.
Format mai mare al pozei – pentru contemplare, aici.