Interviu acordat site-ului eduperformance.ro
-
Care este cea mai mare schimbare petrecută la venirea pe lume a copilului tău?
Schimbarea a fost în bine, am conștientizat cât de minunat este să dai viață unei minuni și totodată câtă responsabilitate îți revine din clipa aceea.
-
Care este cel mai bun sfat primit și ce sfat ai dori să dai tinerilor părinți?
Cel mai bun sfat primit a fost: „crește-ți copilul așa cum crezi tu” 🙂
Ce sfat aș da tinerilor părinți: creșteți-vă copilul cu multă iubire, lăsați-l să exploreze cât mai multe, nu îl limitați. Transmiteți-i încă de la început un bagaj cu convingeri pozitive, acest bagaj cu care pleacă la drum este foarte important pentru copil.
-
Care este întrebarea cea mai simpatică ivită din curiozitatea copilului tău?
– Am încredere? 🙂
-
Numește 3 valori pe care dorești sa i le transmiți?
Echilibru, Respect, Creativitate.
-
Cum reușești sa echilibrezi timpul petrecut la job cu cel alocat familiei? Care este activitatea preferată cu copilul tău?
Timpul petrecut la job cu cel alocat familiei îl echilibrez petrecând timp de calitate cu familia. Activitatea preferată cu copiii noștri este aceea de a-i asculta și de a le fi alături ori de cate ori consideră ei că au nevoie de această susținere.
-
Cum te raportezi la sistemul de învățământ? Ce așteptări ai?
Sistemul de învățământ are nevoie de foarte mari schimbări. Materiile sunt multe și stufoase, iar majoritatea profesorilor au pretenția să fii de nota 10 la materia lor, chiar dacă copilul are abilități doar pentru uman și nu pentru real sau invers. Nu am așteptări, lucrurile se mișcă greu. Le-am sugerat însă copiilor să învețe în primul rând pentru ei și apoi pentru profesori 🙂
-
Cum definești succesul pentru copilul tău?
Succesul este dobândirea oricărui rezultat care îl mulțumește. De fapt de-a lungul vieții, va avea un număr infinit de succese.
-
Care sunt cele mai mari provocări pe care le ai ca părinte?
Provocarea cea mai mare a început în momentul în care am devenit părinți și am realizat că de fapt nu știm încă nimic despre creșterea copilului și că „meseria” de a fi părinte se învață în timpul „mersului”.
Au fost foarte multe provocări până acum, am să amintesc doar câteva: provocarea de a fi un părinte iubitor, care știe atât să dăruiască cât și să primească iubire, provocarea de a avea mai multă răbdare și înțelegere, provocarea de a fi un bun prieten pentru copilul tău.
-
Dorești sa adaugi ceva?
Dragi părinti, din experiența proprie aș dori să mai adaug următoarele: un copil aduce cea mai mare împlinire într-o familie, dar totodată și cea mai mare responsabilitate.
Aveți grijă ca aceștia să trăiască în armonie, oferiți-le în primul rând multă iubire, înțelegere și susținere, fiți prieteni cu copiii voștri.
Lăsați-i să și greșească, din aceste experiențe ei vor învăța și astfel vor evolua.
Lăsați-i să își aleagă singuri activitățile extrașcolare, nu le impuneți ce anume sa facă. Ei știu mai bine ce își doresc, au personalitatea lor.
Nu vă simțiți vinovați ca nu le puteți oferi nu știu ce lucruri materiale, oferiți-le în primul rand iubire, armonie si timp de calitate.
Nu vă învinovățiți când nu știți sau greșiți ceva, cereți ajutorul.
Nu vă comparați copiii niciodată cu alți copii, și nici comparații intre frați să nu faceți, toți suntem unici. Cel mult sa-i învățam să se compare cu versiunea lor anterioara…
Nu există copil deștept sau prost, există copil fericit sau cu suferințe și ține de noi, părinții, să îi facem cât mai fericiți.